Ahad, 13 Mei 2018

First time in flight

sebenarnya tak ada lah 1st time sangat, masa kecik dulu pernah lah sekali naik fligh dari JB ke KL...haha....

tapi this time....wayyyy different....sebab ni trip kerja sebenarnya....Alhamdulillah dapat peluang ikut bos buat kerja luar dari KL/Selangor...hehe.... dan untuk flight ni dari KL ke Bintulu. tempat nak buat kerja nya dekat Bakun Sarawak. dan aq ada dekat Sarawak tu untuk 2 minggu....fuhhh....

Getting on board

view from the top

touch down at Bintulu Airport

1st meal in Sarawak....Mee Kolok

1st time drive 4WD...Ford Ranger....ngeee...

tasik empangan Bakun...


last meal in Sarawak sebelum balik ke KL



Sorry tak boleh nak cerita in details sebab melibatkan hal kerja ni banyak benda yang P&C. tapi nak update dalam blog sikit sebagai kenangan....ala2 diari...hahaha
ok bye..



love
awin


Khamis, 29 Mac 2018

HAI HAI HAI...

Salam....
hye you alls....haha....bajet macam ada pembaca setia jer kan...lol
tahun 2017 ada 3 post jer dalam blog ni....sedih...hahaha...

update status, masih single tapi dah berkerjaya......Alhamdulillah....dapat jugak lah kerja dalam bidang engineering setelah lebih setahun lepas tamat belajar...sebelum dapat kerja dalam bidang tu, join macam2 program SL1M dan program yang konon tambah kemahiran. kat sini aq listkan program tu:

1. Kelly Services Graduate Employability Program a.k.a Project CLIMB = SL1M
Duration : August 2016 - March 2017
Program : 1 week class, then continue On Job Training (OJT) with 7 Eleven Malaysia Sdn Bhd as Temporary EDP Assistant for 6 month and finish my contract by continue OJT with Kelly Services until end of contract.
Allowance : RM1500 + RM300(extra allowance by 7E) per month

then, sengaja menagangur on April 2017 sebab kebetulan ada konvo bulan tu, so tak try hard sangat cari kerja sebab tak nak lah baru masuk kerja dah nak mintak cuti kan.


2. Program Expert Craftsman in PLC with Selangor Human Resources Development Centre (SHRDC)
Duration: May - Oct 2017
Program :  3 month class with 1 big project, learn PLC, SolidWorks, etc. before end of the 3 month need to finish a project related with what you learn (funded by SHRDC). then supposed to continue with OJT for another 3 month, but since i  reject the only one OJT offer and did not receive any other OJT offer, my contract had been ended.
Allowance: RM500 (during OJT company will pay allowance together with allowance from SHRDC) per month


3. SL1M - Tenaga Nasional Berhad
Duration : Start Oct 2017 (program offered for 6 months)
Program: 1 month training. to be honest all the training program was really good and interesting. but since i already received a job offer, so i did not finish all the classes. then they will send you for OJT at any TNB branch or subsidiary company across Penisular Malaysia. MOST of technical background will get OJT near hometown. and non-technical usually branch around KL/Selangor. you can request to get your preferred OJT location, but not-necessary you will get it.
Allowance: RM1500 per month


then on OCTOBER 2017 i had start my career as an Engineer. finally....hahaha....
so, kepada graduan yang masih mencari kerja, jangan pernah putus harapan.....setiap orang ada dugaan tersendiri dan tak perlu membandingkan seseorang dengan seseorang yang lain.


kalau nak tanya sebarang soalan boleh pm di facebook ok....
maaf sebab rojak bm dan bi....tapi harap korang boleh paham lah apa yang aq cuba sampaikan....hehe...



love
awin


Isnin, 3 Julai 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin
Alhamdulillah....tahun ni dapat lah jugak berpuasa beberapa hari di rumah dan beraya seminggu sebelum merantau semula....
tahun ni asalnya nak tema royal blue....tapi end up ala2 biru pun boleh lah....hahaha....

tahun ni 1st day raya macam biasa kat Senai lah....then tengah hari balik kg. mama kat Pekan Nanas beraya rumah sedara mara area situ.....habis beraya di Pekan Nanas then lepas magrib bertolak balik Segamat (kg. papa)....raya ke-2 dah balik Senai balik.....

next2 day nya ada yang kite orang pergi beraya n ada yang datang beraya....tak rajin pulak nak cerita details....hahaha.... nah lah...gambar raya kite tahun ni....







Raya ke-4...balik pekan nanas lagi...

kengkonong bincang bisnes sambil makan ice-cream...

Kak Adik n Abg Amir....how time flies....nnt i'ols cerita....(*tu pun kalau rajin)
semua dah besar....dah lain....

ala2 photoshoot raya dekat Puteri Harbour

macam 5 beradik...tapi yang sorang tu parent lain...hahah...


♡♡♡

paling rendah kerusi paling tinggi....upppsss...hahaha...

Selasa, 20 Jun 2017

Officiallt Graduate

Istiadat Konvokesyen Ke- 86 Universiti Teknologi MARA 
Finally...19 April 2017....lepas 8 bulan tamat belajar....officially graduate....officially alumni....hahaha....terima kasih untuk semua keluarga yang jauh dan dekat dan kawan-kawan yang terbabit sama ada secara langsung atau tidak di sepanjang perjalanan aku sebagai seorang pelajar/mahasiswa....Terima Kasih....Thank you.....Danke....Arigato.....Grazie....Merci....

nak cerita panjang2 tak berapa rajin....nah gambar....hahaha....


dalam bas...otw ke DATC....sidang petang tak boleh parking dalam UiTM...

Nadia n Wani....partner in crime dari sem 1....sama2 KMJ-ian

lepas naik pentas......yeay.....

wefie dengan classmate dalam dewan sebelum kena halau...hahaha...

LOVE...LOVE....LOVE....♡

classmate....sss...


female engineer.....engineer to be....engineer wannabe...

thank you for the pink roses....


gambar studio....hood warna lain sebab pinjam studio punya....jubah sendiri dah pulangkan time ni....hehehe...
thanks papa, mama, arip n aqib...for attending my convocation....☺

Terima kasih lagi sekali untuk semua.....semoga semua berjaya dengan kerjaya masing-masing....and i'm still looking forward for the what i want....which i hope is the best for me....Insya-Allah....

btw selamat berpuasa (padahal tak sampai seminggu lagi nak raya dah ni...hehe.....)
Selamat Hari Raya.....


p/s: kalau nak tanya apa2 please pm di FB.....sebab jarang tgk bahagian comment blog ni....hehe...


love
awin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...