Isnin, 14 Mei 2012

lagi 2 minggu...


lagi 2 minggu sebelum bermula nya kemasukan ke matrikulasi....agaknya sebab tu lah kot trafik dekat blog aq meningkat kot....tapi apa kaitan nya dengan budak lepasan SPM 2011 nak masuk matrik??? hurm....
dan banyak keyword yang masuk dekat blog aq kebanyakannya pasal KMJ (Kolej Matrikulasi Johor) tapi tak tahu lah kalau ada yang search untuk Kembara Mahkota Johor (pun singkatan dia KMJ gak)

tapi aq anggap yang cari ni nak tahu pasal kehidupan di Matrik umumnya dan KMJ khususnya...
dan pernah ada budak pm dekat FB tanya pasal kehidupan di KMJ....dalam entri ni aq cerita sedikit lah basic apa yang akan berlaku dalam kehidupan di matrik....

untuk minggu pertama akan ada orentasi (di KMJ panggil Minggu Pengurusan Pelajar Baru, MPPB)...LINK
dan minggu ke-2 dan seterusnya baru bermula sesi P&P...
sesi P&P bermula dari pukul 8 pagi sehingga 5 petang....tapi kelas tak lah straight dari pagi sampai petang tu....kelas depends dengan jadual praktikum masing2....(contoh jadual link)

sistem pembelajaran pulak kelas ada kuliah, tuturan, dan amali...tapi bukan semua subjek ada kelas amali...dalam kelas tuturan akan ada assignment, test dan latihan tutorial...
kalau tak datang mana2 kelas kena buat surat dan kemudian surat tu mesti ada tandatangan mentor (KMJ mcm tu...kolej lain tak pasti..)

mengenai kolej kediaman.....
hidup lebih kurang macam duduk hostel sekolah...cuma beza nya, dalam 1 bilik tu bilangan pelajar maksimum hanya 4 orang (kolej selain KMJ rasanya sama kot...)
tapi bilik air dan tandas lebih kurang jerk macam hostel sekolah....share....
tang makan...tanggung sendiri....tak ada istilah DM (dewan makan) ok....yang ada kafe....sedap tak sedap tu, bergantung pada pihak kafe lah....


hujung minggu kalau kolej tak ada buat apa2 aktiviti...pandai2 sendiri lah nak buat apa yang patut...

mengenai peraturan pulak tu bergentung pada pihak kolej....korang masuk nanti korang tau lah.... tapi kalau niat kita kerana nak belajar insyallah tak ada masalah untuk sesuaikan diri...kalau niat lain...baik betul kan niat tu dulu sebelum masuk matrik....life dekat matrik sangat singkat....sebab tu  kalau niat tak betul....nanti akan rasa terbeban belajar dekat matrik....

dekat matrik korang boleh bawa handphone dan laptop....tapi kena pandai2 jaga sendiri lah
pasal pakaian....waktu kelas kena pakai formal...
luar kelas kasual jerk lah....jeans....ada kolej benarkan...ada yang tak...

apa lagi erk???
secara kasar nya lebih kurang macam tu lah life dekat matrik....
kalau ada apa nak tanya boleh tanya dekat comment atau pm aq dekat fb (link FB Click Here)....

ok....
daa...


love
awin

5 ulasan:

wani ★ mis0pink berkata...

salam akak. nak tanye, kalau outing x boleh pakai jeans ke? plug kat dlm bilik ade berape eh? :3

cutegurlzz93 berkata...

Waalaikumsalam...
Ya...outing tak boleh pakai jeans...kena pakai baju macam pergi kuliah...

Dalam bilik ada 4 plug...kira sorang 1 plug lah...sebab dalam bilik maksima 4 orang.

Tanpa Nama berkata...

Salam sis. Makan minum 3X sehari kat sana bukan kolej bagi free ke mcm yg diorang tulis dalam surat perjanjian tu. Lagi satu boleh bwk iron ngan cerek letrik sdiri tak. ....NINA

nina berkata...

Makan minum 3X sehari mmg kolej bagi free kan mcm stated dlm surat perjanjian kan? Iron ngan cerek letrik boleh bwk kayt sana ke? Sy pun nak masuk matrik ni sis.

cutegurlzz93 berkata...

Waakaijumsalam....tak tahu lah pulak kalau sekarang ni dekat matrik makanan disediakan....masa zaman (guna word zaman macam dah lama sangat jerk tinggalkan matrik....hehe) akak, dia bagi elaun jerk...makanan beli sendiri dekat kafe.

heater dengan iron boleh bawak kalau tak salah...tapi kalau tak bawak pun tak apa, sebab ada disediakan dekat pantri di kolej.

gud luck di matrik nanti... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...