Isnin, 17 September 2012

Minggu Destini Siswa UiTM

Minggu Destini Siswa (MDS) UiTM Shah Alam.....
atau dengan bahasa mudahnya minggu orentasi....huhu..... sangat berbeza MDS di UiTM berbanding dengan MPPB KMJ dulu..... kalau masa MPPB dulu banyak ikut modul, tapi masa MDS boleh dikatakan sepanjang masa ikut Kolej masing2 (untuk mereka yang tidak tahu, kolej adalah asrama tempat tinggal para pelajar, tapi tak macam asrama sekolah ler...hehe)


disebabkan aq student engineering, so aq tinggal di Kolej Mawar....Mawar Is The Best....hehe..
bilik aq terletak di tingkat 7....hamik ko, masa MDS tu, naik atau turun bilik aq guna tangga jerk.... tak kuasa nak tunggu lif dengan orang yang ramai....haha....tu baru tangga kolej....


sepanjang minggu MDS tu, semua pelajar baru (PB) dibantu oleh pembantu mahasiswa (PM)


masa MDS tu macam2 jenis taklimat kena dengar, dan semua taklimat itu diadakan di Dewan Agong Tuanku Cancelor (DATC), untuk ke DATC tu, semua pelajar dari kolej perlu menaiki bas UiTM, kecuali PB dari kolej Perindu (lelaki)
masa di DATC tu kena duduk ikut kolej, PB kolej Mawar duduk di Aras 1....dan untuk naik ke aras 1 tu, perlu naik 126 anak tangga dari bawah.....*nampak tak kerajinan aq mengira anak tangga di situ...haha...* tapi kalau dari GF tak de lah smpai banyak tu anak tangga kan....tu dari bawah sekali bangunan DATC tu...tempat bas turunkan kite org....
sehari tu adalah dalam 3 kali ulang alik masuk DATC tu.....pagi datang, tengah hari balik kolej untuk makan dan solat Zuhur, pukul 2 datang balik....petang balik kolej....malam lepas Maghrib atau Isyak (bergantung pada agenda hari tu) datang balik ke DATC, dan biasa pukul 11 atau 12 baru balik semula ke Kolej.....


macam tu selama 5 hari... lagi 3 hari tak macam tu ler....by the way lupa nak bagi tau, MDS ni 8 hari, dari hari Sabtu 1 Sept 2012 sampai hari Sabtu 8 Sept 2012 (tapi UiTM cawangan lain tak pasti lah kan...)


yang best nya masa hari Selasa (kalau tak salah) dapat bersama Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Arshad Ayob Pro-Canselor UiTM  dan hari Khamis sebab time tu dapat jumpa Naib Cancelor (NC) UiTM YBhg. Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar (banyak nyer title dia) dan majlis tu bersiaran secara langsung di UiTM seluruh Malaysia....
dan kebetulan pada petang hari yang sama datang Dato' Seri Khalid Nordin Menteri Pengajian Tinggi.


Malam hari Khamis pulak ada majlis menonton wayang bersana NC....tengok cerita Hati Malaya bersempena kemerdekaan Malaysia ke-55 pada tahun 2012 ni... dah lebih separuh jalan cerita tu, aq terlelap...muahaha....apa tak nyer dah macam betul dalam panggung wayang gelap jerk....walaupun hakikatnya kite orang menonton di DATC.... ramai yang tido... ada yang lampu gelap jerk terus gelap pemandangan mereka gak....aq baik sikit.....dah lama tu, baru tertido..... bila sedar balik dah terang, tapi cerita tu belum habis lagi.... ok lah kan....haha.....


part menarik lain masa MDS ni, lawan cheers dalam DATC....lawan cheers mengikut kolej masing2.... kolej lelaki ada 3 Perindu, Meranti dan Jati, Kolej perempuan ada Mawar, Melati, Anggerik Seroja dan Delima. so time cheers atau ro-call dapat lah dengar/tengok macam jenis cheers dengan gaya masing2....tapi yang penting akhirnya semua bersatu....PM siap combine lagi kite orang punyer cheers jadikan satu....sangat best....UiTM Di Hatiku....


ada juga part2 main game....game karipap lah....ada game break clap (hampir sama dengan masa MPPB dulu, ada jambatan goyang2 dan banyak lagi....asal ada masa terluang masa dekat DATC, mesti PM buat game....


Dari Aras 7 Kolej Mawar

1st time di DATC

Add caption


menonton perlawanan netball dan


football dalam masa yang sama











white purple and black day

Mawar 7

PB Melati








begitu lah serba sedikit kisah MDS UiTM Shah Alam sesi September 2012....
banyak kenangan manis bersama semua yang terlibat....walaupun kena marah, tapi itulah lumrah untuk pelajar baru.....Terima kasih untuk semua akak-akak dan abang-abang PM kerana bertungkus-lumus memberikan yang terbaik untuk semua PB.....

Sayang Semua....
Sayang Mawar
Sayang Perindu
Sayang Melati
Sayang Jati
Sayang Seroja
Sayang Anggerik
Sayang Delima
Sayang Meranti.
Sayang PB
Sayang PM
Semua saya sayang.....

UiTM Di Hatiku




love
awin

12 ulasan:

Nur Athirah berkata...

Assalammualaikum. nak tanya, memang semua engineering student akan dapat kolej mawar ke?

cutegurlzz93 berkata...

Nur Athirah, so far student perempuan engineering mmg kat kolej mawar, tapi tak tahu lah kalau pihak pengurusan kolej ada buat perubahan.

Ain Nabilah berkata...

Assalamualaikum kak. Tudung purple u ada size x? Harap akak jawab. Terima kasih

Anis Afifah berkata...

Kena pkai seluar slack and baju putih lengan panjang ke waktu dengar taklimat or buat aktiviti lain sebelum malam puncak mds??

Anis Afifah berkata...

Kena pkai seluar slack and baju putih lengan panjang ke waktu dengar taklimat or buat aktiviti lain sebelum malam puncak mds??

cutegurlzz93 berkata...

Anis Afifah tudung UiTM ada 2 saiz, square dengan shawl....masa pemberian tudung biasa dia bagi yang square...tapi boleh request nak yang shawl(masa time akak lah...skang x sure)
sepanjang taklimat, pakai baju kurung...kalau kena pakai pakaian lain, nanti PM akan bagi tahu...biasa pakai baju kurung tu dari pagi sampai malam, sebab memang tak ada bagi balik bilik pun sepanjang hari...

p/s: tq sebab baca blog ni...

Stlifrarnz berkata...

Masa hari2 biasa orientasi bleh pakai sandal tak? Ke kena kasut hitam bertutup tu? Huhuhu

Stlifrarnz berkata...

Masa hari2 biasa mds bleh pakai sandal tak? Ke kena pakai kasut hitam bertutup tu??

cutegurlzz93 berkata...

Stlifrarnz
memang kena pakai kasut bertutup...
tapi tak sure lah kalau ada perubahan. apa2 nanti awak boleh tanya pada PM (pemimpin mahasiswa / fasi) semasa MDS..

p/s: tq baca blog ni...;)

Nur afidah berkata...

Assalamualaikum. Saya nak tumpang tanya boleh? Ehee. Macam formal sangat je ayat saya ni. Oh ya, masa minggu mds tu, kita akan kerap pakai baju kurung atau cemana tu?

Nur afidah berkata...

Assalamualaikum. Saya nak tumpang tanya boleh tak ( ehee. Macam formal saja). Oh ya, masa minggu mds tu kita akan kerap pakai baju kurung ke acane?

cutegurlzz93 berkata...

waalaikumsalam Nur afidah....masa saya MDS, memang hari2 pakai baju kurung... kalau perlu pakai pakaian lain nanti pembantu mahasiswa akan bagi tahu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...